Sparta zaslouženě převálcovala plzeňského obhájce !

09.03.2014 22:30

Jako na svištící centrifuze si musela připadat Plzeň, neboť Lavičkův tým rozpoutal od prvních vteřin ostře sledovaného šlágru hotovou smršť, z níž šla hostům hlava kolem. Hlavně jejich obráncům, kteří nestíhali, všude byli o krok či dva druzí a s ofenzivou Sparty si nevěděli vůbec rady. Názorným dokladem byla akce předcházející vedoucímu gólu Pražanů. Parádní svou jednoduchostí i tím, jak protivníka dokonale zaskočila. Matějovský kolmicí poslal vpřed Costu, jenž pomalu od brankové čáry našel v šestnáctce zcela volného Přikryla, který už po osmi minutách otevřel skóre. A za čtyři minuty mohla jít Plzeň do kolen úplně, neboť pro změnu nechala neobsazeného Lafatu a nabídla mu tolik volnosti, že sparťanský kapitán mohl po akci Kadeřábka a jeho tečovaném centru v poklidu rozvážit, ke které tyči vypálí. Ke smůle své i Sparty vybral stranu, kde stál Řezník, jenž jeho střelu tělem vyrazil. I tento strohý výčet dvou nejzajímavějších situací v samém úvodu střetnutí ovšem dokládá, že se hrálo výhradně v domácí režii. Logicky, protože Pražané byli pohyblivější i důraznější, jejich obrana pracovala spolehlivě a přitom stačila zakládat útočné akce, středová řada naprosto ovládla hru, neboť získávala většinu míčů, která dál přesně rozdělovala, kombinaci dávala nápady i překvapivé řešení. Třeba zpětnými přihrávkami od čáry do šestnáctky uváděli domácí plzeňskou defenzivu do stavu nejvyšších zmatků, takže bylo až s podivem, že zvýšení náskoku a zasloužené zúročení vytrvalé sparťanské převahy do přestávky nepřišlo. Vždyť Uhrinův tým se k fotbalu vůbec nedostal a mnohdy se bránil jen odkopy nazdař bůh ... Režie druhé půle byla dána už po dvou minutách. Hořava totiž u půlící čáry zcela zbytečně fauloval Hušbauera, dostal druhou žlutou a musel ze hřiště. Plzeň se sice v oslabení zmohla na pár výpadů, na zvrat však v žádném případě neměla. Největší šance na vyrovnání se jí nabídla po rohovém kopu a Wágnerově hlavičce. Jenže u tyče vyskočil včas a patřičně vysoko Costa, takže největší příležitost hostů zmařil. Sparta za panující konstelace, která jí vyhovovala, pochopitelně hlídala vedení, ale přitom bytostně toužila po pojištění náskoku. A měla k tomu hned několikrát blízko. Hašbauer však na Bolka nevyzrál, Lafata bránu netrefil, Váchova střela z trestného kopu prosvištěla těsně kolem tyče a střídající Bednář proti výtečnému Bolkovi také nepochodil. Rozřešení duelu tak nakonec nabídla sama Plzeň. Šest minut před koncem totiž vyfasoval Ďuriš druhou žlutou a také on byl vyloučen. V devíti mužích už pochopitelně neměli hosté nárok, i když se v závěrečném hektickém vzepětí o zázračné vyrovnání pokusili a po dvou standardních situacích po něm  skutečně sahali. Ale ani Horváthův trestný kop, ani příležitost Hejdy už na výsledku a zasloužené výhře Sparty nic nezměnila.

AC Sparta Praha - FK Viktoria Plzeň  1:0 (1:0)

Branka : 8. Přikryl

ŽK : Vácha, Přikryl, Lafata - Hořava, Řezník, Ďuriš, Procházka, Limberský   ČK : 48. Hořava, 84. Ďuriš    Diváci : 18 712

Sparta : Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Hušbauer (89. Mareček), Vácha, Matějovský - Dočkal, Přikryl (90.+2 Vacek) - Lafata (76. Bednář)

Zpět

Vyhledávání